Gameverslaving
Gameverslaving is een steeds groter probleem aan het worden onder jongeren. Niet zo gek, want veel jongeren besteden hun vrije tijd graag aan gamen.
- Wanneer het tijd is voor verandering!
- Intensieve dagbehandeling
- Poliklinische behandeling
- Korte wachttijden
Wat is gameverslaving eigenlijk?
We spreken van een gameverslaving als het leven van jongeren om gamen draait en hij of zij niet kan stoppen met gamen of kan minderen. Sociale contacten, school, werk en het gezinsleven hebben hier vaak onder te leiden.
Ondanks dat gameverslaving regelmatig voorkomt betekent dit niet dat er niet meer gegamed mag worden. Gamen op zich kan namelijk een prima bezigheid zijn voor jongeren. Het zorgt namelijk voor ontspanning, afleiding en het kan een gunstige invloed hebben op iemands gemoedstoestand. Als gamen daarentegen een groot deel van je leven en prestaties bepaalt, wordt gamen echter een probleem.
Wat zijn de symptomen?
Kenmerken en problemen die ontstaan bij een gameverslaving zijn:
- Obsessieve gedachten (aan niets anders meer kunnen denken dan aan gamen);
- Slecht voor jezelf zorgen (slecht of niet eten, weinig bewegen);
- Slaaptekort;
- Gezondheidsproblemen (hoofdpijn, futloos, geïrriteerde ogen, jeukende benen of kramp);
- Slechte werk- en studieresultaten;
- Onrustig, gespannen of snel geïrriteerd;
- Snel ruzie;
- Eenzaamheid;
- Sociale angst;
- Een negatief zelfbeeld;
- Depressie;
- Het minderen van het gamen lukt niet;
Als ouder/verzorger kan het soms lastig zijn om een gameverslaving te constateren. Het kan namelijk zijn dat jongeren de problemen zelf niet inzien en het contact met de jongere hierdoor lastig wordt. In zulke gevallen adviseren wij altijd om hulp te zoeken.
Gameverslaving (zelf)test
Beantwoord 10 vragen om te ontdekken of jemogelijk gameverslaafd bent (3 min.)
Oorzaken en gevolgen
Een gameverslaving kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is er een onderliggende problematiek. Gamen is in dat geval een manier om te ontvluchten van het ‘gewone leven’. Het gamen zorgt voor een afleiding. Afleiding van negatieve gedachten en dingen uit de realiteit. Een veel voorkomende onderliggende problematiek kan een negatieve gebeurtenis uit het verleden zijn (zoals mishandeling, eenzaamheid of seksueel misbruik). Maar ook negatieve sociale gebeurtenissen (zoals gepest worden) kunnen onderliggende redenen zijn. Soms is er echter helemaal geen aanleiding of reden te vinden uit het verleden of dagelijks leven van jongeren. Deze jongeren zijn ‘gewoon gameverslaafd’. Een grote kans dat deze jongeren verslavingsgevoelig zijn.
Behandeling Gameverslaving
Een gameverslaving is zoals eerder aangegeven een groeiend probleem. Gelukkig kan een gameverslaving goed behandeld worden. Wij zijn BROER! helpt de jongeren de gameverslaving de baas te worden. Wij zorgen er samen met de jongeren en ouders voor dat ze weer gelukkig en positief in het leven staan en weer op een prettige manier kunnen functioneren in het dagelijkse leven.
Onze ervaringsdeskundigen, coaches en behandelaren brengen samen met de jongere in kaart welke klachten de jongere belemmeren in zijn of haar ontwikkeling. Naast de 8-stappen die centraal staan in ons behandelprogramma, bieden wij behandeling op maat om de klachten terug te dringen. Zoekt u dus een behandeling voor gameverslaving, dan bent u bij ons op het juiste adres.
Wat kun je zelf doen?
Denk jij dat je te maken hebt met een gameverslaving en herken jij jezelf in bovenstaande symptomen? Wij bij Wij zijn BROER! staan voor jou klaar! Wij Zijn BROER! staat voor familie. Voor samen. Het helpen van elkaar en het doorgeven van kennis en ervaringen. Samen sterk! Samen gaan we aan de slag. We herkennen het probleem en vinden een passende behandeling.
Tips voor ouders en verzorgers
Wij snappen maar al te goed dat ouders en verzorgers het lastig vinden om goed te handelen wanneer er sprake is van verslaving. Wanneer valt het gamegedrag van jouw kind nog onder ‘normaal’ en wanneer mag je spreken van een gameverslaving? Ben je op zoek naar hulp en herken jij bovenstaande symptomen bij jouw kind? Wij bij Wij zijn BROER! zijn zeer ervaren met het behandelen van jongeren met een gameverslaving. Wij helpen jongeren en het gezin graag met hulpvragen. Als ouder/verzorger word je nauw betrokken bij de behandeling. Alles met als doel om als gezin een verandering door te maken, en samen een mooie basis te leggen voor de toekomst.
Vragen en voorlichting
Heeft u vragen over drugsgebruik bij jongeren, onze behandelmethodes of een persoonlijke hulpvraag omtrent dit onderwerp?
Neem vrijblijvend contact op en wij staan u graag te woord!